dijous, 30 de desembre del 2010

Instal·lar .rpm i .tar.gz en ubuntu

Encara que no es original meu, jo, millor dit el translate del google, l'ha traduit al catala es una cosa que he trobat a faltar al linux de vegades. La instal·lacio de paquests del reposituri el synaptics i els .deb son automatics, però que passa si nomes esta amb .rpm o tar.gz ?


Paquets. rpm

Els paquets. rpm són nadius de Red Hat, Fedora ...., però poden anar en Ubuntu, per a això hem de convertir aquests paquets a. deb utilitzant l'eina Alien. Abans d'usar-la podem instal.lar des de Synaptic com ja he explicat més amunt o escrivint al terminal:

$ sudo aptitude install alien

per canviar el format del paquet a. deb i instal seria:

$ sudo alien nom-paquet.rpm
$ sudo aptitude install nom-paquet

Es pot donar el cas que el paquet no sigui del tot compatible. Sempre hem de recórrer a paquets. deb i deixar els. rpm com a última opció.

paquets. tar.gz

Aquests paquets porten el codi font i solen venir acompanyats d'un arxiu readme o install amb instruccions de instal lació, el primer és descomprimir-lo en la nostra carpeta personal:

$ sudo tar xzvf nom-paquete.tar.gz

O fent clic amb el botó dret del ratolí i donant-li a Extreure aquí. Després hem de compilar he instal lar el paquet:

$. / configure
$ make
$ sudo make install

I per eliminar teclegem

$ sudo make uninstall


Alerta amb el que apareix despres del ./ configure. Si surt algun error no podrem executar el make. El mateix configure el diu quin error es i ......ja es qüestió de cercar al google....



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada